måndag 29 september 2008

Brittsommar

Den 21 september började Sveriges Brittsommar det här året. Det är varma dagar på hösten i Sverige. Brittsommar är vanligt, antingen sent i september eller i början av oktober. Solen skiner. Himmeln är klar. Dagarna är varma och sköna, och allt ser ut som sommaren har kommit tillbaka. Bara guldklänningen på träden och de kalla nätterna visar att det är höst ute. Överallt kan man se spindelnät som glittrar i solljuset. Det är unga spindlar som ger sig ut på resa till ”nya länder”. Brittsommar kallas det, för att den 7 oktober är det Brittas namnsdag

Heliga Birgitta levde under 13e århundradet. Hon kom ifrån Uppland. Hon var dotter till en svensk aristokrat, när hon gifte sig och flyttade till Östergötland. Hon hade åtta barn. När hennes man dog vigde hon sitt liv till Gud. Hon startade en klosterorder som också hade sjukhus och skola för fattiga.

Brittsommar kallas annorlunda i olika länder. I Ryssland kallas det ”kvinnas sommar”, i Bulgarien och Serbien- ”zigenarsommar”. I Tyskland kallas den ”mormorsommar”. I Holland kallas den ”eftersommar”. I Tjeckien - ”frö-fru Maria”. I Karpaterna kallar de slaviska folken det för ”kvinnliga froster”. I Italien - ”Heliga Martins sommar. I Nordamerika- ”Indiansk sommar” för de brokiga och klara, skarpa, bjärta färgerna av löv ser ut som indianska klänningar.

Natalia

Inga kommentarer: