lördag 22 december 2007

Elisabet

Vi kan inte annat än att beklaga att vår Elisabet nu har slutat på SFI. Det är tråkigt att inte få jobba kvar med en duktig kollega som man precis har börjat lära känna. Elisabet hade gärna jobbat vidare med sfi-tidningen om hon hade fått jobba kvar. Vi andra kan bara beklaga att hon har slutat. Det är som en kollega beskrivit det: ”Vi har så korta armar så vi kan ingenting göra”. Hur som helst är det tråkigt. Nästa termin får vi andra skärpa till oss så att sfi-tidningen blir kvar.


Leffe

tisdag 18 december 2007

Till våren

Det står på denna sida att Elisabet, dvs jag skulle vara tillgänglig för att hjälpa till med korrekturläsning av SFI tidningen. Det har jag varit hittills men nu vet vi inte hur det går för varken tidningen eller mig. Med andra ord kan ni inte skicka några nya inlägg på min mail i fortsättningen. Jag vet ju inte om jag får fortsätta arbeta på sfin till våren.
Elisabet

God jul och Gott nytt år!!!

God jul och Gott nytt år önskas alla här på sfin, särskilt ni som läser och arbetar med denna blog.

nytt nummer ute

Nu finns det ett nytt nummer ute av SFI tidningen. Den finns utlagd i klassrummen. God Jul och Gott nytt år önskas alla av oss som jobbat med tidningen de här månaderna.

måndag 17 december 2007

Nya tider för bussarna under jul och nyårshelgerna

Nu är det som bekant snart jul och nyår. Under den här tiden stänger stora delar av Sverige, detta gäller även buss och tågtrafik. Dalatrafik meddelar att bussarna går på julafton som att det skulle vara en lördag utom att det går inga bussar efter klockan 16. Juldagen och annandagen går bussarna som att det skulle vara en söndag. Nyårsafton går bussarna som att det är en lördag. Nyårsdagen går bussarna som att det är en söndag. Samma gäller även trettondags afton och trettondagen. Vill ni vara säkra och även titta om tåg eller buss går bör ni gå in på Dalatrafiks hemsida http://www.dalatrafik.se/ där finns aktuella tabeller och information. Man kan också ringa Dalatrafiks kundservice 0771-95 95 95 och fråga.

torsdag 13 december 2007

Luciafirande legenden och traditionerna

Här kommer lite bakgrund till varför vi här firar Sankta Lucia.
Luciafirandet och legenden om St Lucia
Det finns många historier kring Lucia och Luciafirandet. På Nordiska museets hemsida adress http://www.nordiskamuseet.se/ står det en del om Luciafirandet.

Varför firas Lucia
Vi ska först gå tillbaka till ca 300 år e kr. Då levde en flicka vid namn Lucia i staden Siracusa på Sicilien. Hon kom från en rik familj. Hennes mor var kristen och hennes far dog när Lucia var ung. Lucia var mycket religiös och bestämde sig tidigt för att inte gifta sig och att vara oskuld. När hon blev vuxen valde man en hedisk ung man till henne, men Lucia vägrade gifta sig. Mannen blev då så arg att han anmälde henne för myndigheterna som kristen. Man fängslade Lucia och torterade henne men hon vägrade ge upp sin tro. Ståthållaren[1] ville göra henne riktigt illa genom att skicka henne till stadens bordell[2]. Men när de skulle ta henne dit kunde oxarna inte dra vagnen. Man hällde kokande olja på henne, men hon skadades inte. Man stack ut hennes ögon och stack ett svärd genom hennes hals. Hon dog först när en präst hade gett henne sakramentet. Därför är Lucia bland annat de blindas helgon, ett helgon som man inom den katolska kyrkan ber till om man har drabbats av en ögonsjukdom.

Svenskt lussefirande
Före år 1753 hade Norden den julianska kalendern. I den kalendern var lussenatten, natten före 13 december den längsta natten på året. Enligt folktron var den natten mycket farlig, mörka makter var ute och djuren kunde tala. Lusse var egentligen Lucifer (djävulen). Det gällde att hålla sig vaken. I västra Sverige började man äta frukost mitt i natten. Frukosten är också kvar från den katolska tiden då man fastade före jul.

De första luciatågen kallades för lussefärden och handlade mer om djävulen än St Lucia. Ungdomar klädde ut sig och gick runt i gårdarna och sjöng.

Stjärngossarna kommer från en sed där djäknarna[3] gick vid jultid runt i gårdarna och sjöng så kallade ”staffanssjungning” och samlade in pengar för att kunna åka hem kring jul.

Lucia som vi känner det förekom hos finare familjer i Västsverige under 1700-talet. En kvinna/flicka gick då runt med kaffebricka på luciamorgon. Under 1800-talet spred det sig till resten av landet. Skansen i Stockholm tog upp traditionen med Lucia år 1893 genom att fira detta i Bollnässtugan. Stockholms Dagblad arrangerade det första riktiga luciatåget 1927. Numera firas Lucia överallt.

Kläder för Lucia med följe och traditioner
Den vita skjortan är oskuldens färg. Kronan på huvudet symboliserar glorian (helgon). Det röda bandet är blodet som rann när man försökte döda Lucia. Lussebrödet är bakat med saffran och man äter pepparkakor och dricker glögg. Sången om St Lucia kommer från Italien.

[1] Den som bestämde
[2] hus där flickor säljer sin kropp till män
[3] en person som läser för att bli präst

onsdag 12 december 2007

arabisk saga

Aladdin och den underbara lampan
Det var en gång i det gamla Persien en tid då människor var klädda i siden, männen bar turbaner och kvinnorna slöjor. I en stad bodde en pojke som hette Aladdin. Han var fattig. Han ville inte arbeta, utan vara ute hela dagarna.
En dag lekte Aladdin på torget när en trollkarl kom dit. Trollkarlen tyckte att Aladdin var vacker och kom nästa dag till Aladdins hus.
Nästa dag tog trollkarlen med sig Aladdin utanför staden. De kom till ett berg där trollkarlen gjorde upp eld och kastade ett pulver i elden. Då skakade jorden och berget sprack. I berget fanns en sten av marmor. Trollkarlen sa till Aladdin att han skulle dra upp stenen och gå nerför trappan i berget och öppna en dörr. Det skulle finnas några rum i berget. Det första rummet skulle vara fullt med guld och silver. Aladdin skulle inte röra något där. I det andra rummet skulle Aladdin plocka blommor och frukter. I det tredje rummet skulle det finnas en lampa som trollkarlen ville ha. Aladdin fick en ring som skulle skydda honom mot faror.Aladdin gjorde som trollkarlen sa. När han kom tillbaka skrek trollkarlen att han skulle ge honom lampan. Men lampan var längst ned i Aladdins ficka. Trollkarlen blev arg och kastade pulver på Aladdin så att berget stängdes. Nu kunde Aladdin inte komma ut. Aladdin grät och vred sina händer. Han gned ringen på fingret och en mörk figur kom fram. Det var en ande som talade om att han var Aladdins tjänare. Aladdin bad om att få komma ut, och det fick han. När han kom hem ville mamman putsa hans lampa. Ut ur lampan kom en ande. Aladdins mamma blev rädd och svimmade, men Aladdin som hade sett en ande förut bad om mat.
Aladdin och hans mamma blev mycket rika.
I staden bodde en sultan som hade en dotter. En dag såg Aladdin prinsessan när hon skulle bada. Aladdin blev förälskad i prinsessan och ville gifta sig med henne. Han gav sultanen en vas med ädelstenar, de frukter han hade plockat i berget. Sultanen blev mycket glad. Men storvisiren tyckte att bröllopet skulle skjutas upp i tre månader.
När två månader hade gått såg Aladdins mamma att det låg mattor på gator och torg. Hon tänkte att sultanens dotter skulle gifta sig med storvesirens son. Detta ville Aladdin stoppa så han kallade på anden i flaskan.
Mattorna i staden rullades ihop och man sa att storvesirens son var sjuk.
När tre månader hade gått sa Aladdins mamma till sultanen att Aladdin ville gifta sig med hans dotter. Det skulle han få om han kunde betala en massa gult. Det visste mamman att han inte kunde. Men Aladdin befallde anden att ge sultanen vad han önskade och Aladdin fick gifta sig med sultanens dotter.

saga från Kurdistan

Den rädde hjälten
Det var en gång för länge sedan i Kurdistan en by där det bodde en man som hette Ali. Ali var stor och stark, hans axlar var stora och med sina stora händer kunde han bryta sönder järnstänger. Alla som såg Ali trodde att han var en stor hjälte. Men det var han inte utan bara en fattig man som bodde med sin fru.
Ali var väldigt rädd och en natt drömde han att en varg överföll honom. Nästa dag sa han till sin fru att han inte tänkte gå till skogen för vargen kunde äta upp honom. Frun sa att det inte fanns varg i skogen och att han var så stark.
Ali ville lämna byn och frun gav med sig och packade deras saker på en åsna. De gick länge tills de kom till en äng där det fanns en källa. Ali och åsnan somnade där.
Nära ängen låg ett slott där fursten ”mîren” bodde. Han tyckte inte om att de var på ängen och han sa till sina soldater att de skulle ta Ali och hans fru till fångna.
Alis fru såg dem och tog Alis svärd och skrek till dem att Ali hade dödat tio soldater med sitt svärd. Hon försökte skrämma soldaterna och de blev rädda och red därifrån.
Det började regna och frun klagade på Ali och sa att det var hans fel, det hade varit bättre i deras by. Hon ville gå hem men Ali bad henne att stanna eftersom han var mycket rädd. Det lovade hon om han lydde henne i allt.
Alis fru sa att de skulle gå till slottet och han skulle se mycket stolt ut. Mîren hälsade dem välkomna och Ali och hans fru fick bo på slottet.
Alis fru sa till Ali att varje gång som mîren bad Ali om något skulle han nicka och säga att han klarade det.
Efter en månad blev Ali bjuden på fest. När de hade ätit bad mîren att Ali skulle döda en stor varg som fanns i parken. Ali blev rädd men minns vad hans fru hade sagt och lovade att göra detta.
Ali gick till frun och skakade av rädsla. Han ville fly från landet. Mitt i natten gick frun till parken med Alis svärd och dödade vargen samt högg av vargen huvudet. Nästa morgon bad hon Ali att han skulle gå med huvudet till mîren annars skulle hon lämna honom. Ali gjorde som frun sa, men mîren bad honom att döda en björn i skogen. Ännu en gång ville Ali fly men frun sa nej. Hon sa att han inte var ensam i skogen, mîrens soldater skulle vara med. Ali gick iväg. När han kom till skogen tyckte han att det var så vackert att han glömde att han var rädd. Plötsligt kom björnen och Ali klättrade upp i ett träd. Björnen skakade trädet och Ali ramlade ner på björnens rygg. Björnen skrek och soldaterna kom och fick se att Ali hade fångat björnen.
Efter några dagar blev Ali bjuden till mîren. Mîren bad honom att hjälpa mîren mot mîren i grannlandet. Det lovade Ali, men han skyndade sig hem till frun och bad henne att göra hans sista matsäck där hon skulle lägga ned sin bild också.
Ali och soldaterna red iväg. När de kom till en stor flod stannade de för att äta. Ali tog fram matsäcken och lade fruns bild på en av bröden och började äta. Då kom en hund och tog brödet med bilden. Ali blev rasande och drog sitt svärd. Fienden försökte döda Ali, men han var så arg att han svängde sitt svärd så att soldaterna föll omkring honom.
Nu var Ali en riktig hjälte och han var inte rädd längre. Det var bara frun som såg det.

en saga från Somalia

Haren och sköldpaddan
Det var en gång en hare och en sköldpadda. De bodde i landet Somalia. De bodde där det fanns mycket skugga och många blad och buskar. Haren hoppade omkring här och där och smakade på många växter. Sköldpaddan letade lugnt och åt bara de som han kände till.
Haren sade till sköldpaddan att sköldpaddan var långsam, så haren slog vad med sköldpaddan om vem som var snabbast. De skulle tävla mot varandra.
En jury bestämdes och den bestod av ett lejon, en elefant och en giraff. En apa var starter.
Alla djur i skogen kom och tittade på tävlingen. Haren och sköldpaddan ställde upp sig på startlinjen. ”Det här blir en lätt match” tänkte haren och lade sig att vila bakom en buske. Sköldpaddan började krypa så fort han kunde. Alla djuren började heja på sköldpaddan. De skrek så högt att haren vaknade och började springa. När haren var nästan framme kröp sköldpaddan över målet. Det visar att man alltid ska göra sitt bästa.

sagor

En förenklad version av Emil och soppskålen av Astrid Lindgren
Emil hette en liten pojke som bodde i Småland för ungefär 80 år sedan. Platsen där han bodde hette Katthult. Emil hade en liten syster som hette Ida, en mamma och en pappa. Eftersom pappa arbetade som bonde hade pappa två personer som hjälpte honom och hans fru med att sköta huset och djuren. Den som hjälper bonden kallas för dräng och den som hjälper bondens hustru kallas piga. Drängen i Katthult hette Alfred och pigan hette Lina.

En dag åt familjen, tillsammans med drängen och pigan, soppa till middag. Soppan hade de i en stor soppskål. Emil tyckte mycket om soppa, så mycket att han försökte slicka i sig det som fanns kvar i skålen. När Emil stoppade huvudet i skålen fastnade skålen på Emils huvud. Alla försökte hjälpa Emil att få bort skålen. Till sist sa Emils mamma att ”vi får slå sönder skålen”. Det tyckte inte Emils pappa för skålen kostade fyra kronor. Fyra kronor var mycket pengar för 80 år sedan. Familjen bestämde att man måste åka till staden för att gå till doktorn med Emil. Pappa trodde nämligen att doktorn kunde ta bort soppskålen och det skulle kosta tre kronor. På så vis hade man tjänat en krona istället för att slå sönder skålen som kostade fyra kronor.

Mamma och pappa satte sig tillsammans med Emil i en vagn som drogs av familjens häst. Det fanns inte bilar på den tiden. De åkte till staden och Ida fick stanna hemma med Lina, pigan i huset.

Emil med mamma och pappa fick sitta i doktorns väntrum. Alla som satt där tyckte synd om Emil utom en elak gubbe som skrattade. Emil fick komma in till doktorn. Emil hade lärt sig att man skulle vara artig mot doktorn så han bugade sig djupt med soppskålen på huvudet. Emil hade, eftersom han inte kunde se genom soppskålen, dunkat huvudet i doktorns skrivbord. Soppskålen gick sönder. Pappan blev sur och sa att ”nu förlorade vi fyra kronor”. Doktorn talade om att de hade i stället tjänat en krona eftersom han tog fem kronor för ett besök. Det gjorde pappan glad. Han tog med sig den trasiga skålen ut. Emil fick fem öre att lägga i sin sparbössa hemma. Emil var glad för pengen, men han stoppade den i munnen och svalde den. Emils mamma blev rädd och ville att de skulle åka tillbaka till doktorn med Emil, men det ville inte pappan eftersom det skulle kosta fem kronor. Men mamman lyckades få pappan att ändra sig.

När de kom till doktorn sade doktorn att de inte behövde vara rädda för fem öringen skulle komma ut. Emils pappa blev så glad att han lät mamma köpa några bullar och socker att ta med sig hem. Soppskålen lagade pappan hemma för den hade bara gått i två delar.

När Emil och Ida skulle gå och lägga sig frågade Ida hur Emil hade fått in huvudet i skålen. ”Det var väl ingen kost, jag gjorde bara så här” sa Emil och satte skålen på huvudet. Nu satt han fast igen, men den här gången slog mamman sönder skålen. Emils pappa kom in från fåren och stod och tittade på den trasiga skålen och Emil. Han gick ut igen, men två dagar senare fick han fem öre av Emil.

efterlysning!!!!!

Nu stundar flera helger, yeziderna har en helg nu på fredag och muslimerna nästa vecka, vi kristna/agnostiker/ateister i Sverige firar jul om två veckor. Nu vill jag(och mina kollegor. elever(?)) veta om och hur ni firar er helg. Äter ni något speciellt? Har ni speciella saker ni gör den här dagen? Varför firas den här helgen? Skriv och berätta!!! Vi vill gärna veta och vi kan samla på våra gemensamma erfarenheter av multikulturella helger. Ni vet mina mailadresser annars är det etillander@hotmail.com eller elisabet.tillander@edu.borlange.se . Det vore kul om vi kunde göra ett helgnummer innan terminen är slut. Jag lovar att jag kan sammanställa den precis som tidigare. Bilder är också välkommet, bättre än de tråkiga clip-artbilder jag lyckas få fram. Själv har jag fotograferat förut till husbehov, men jag är inte uppdaterad på digital teknik när det gäller foto, så jag ser gärna att ni fotograferar och tar in i tidningen.
Elisabet

tisdag 11 december 2007

Lycka till på sfi provet!!!

Snart är det jul och jullov. Några av er skall göra det stora sfi provet och vi kan bara önska er lycka till på provet. Hoppas att det går bra.

nya bestämmelser angående körkortsprov

Jag har fått frågor av elever angående körkort här i Sverige och jag rekommenderar er att gå in på länken www.v.v.se där det står under rubriken körkort och förarprov (vänstra spalten) allt om körkort och vad ditt svenska körkort gäller för. Läs och prova.
Elisabet

torsdag 6 december 2007

Nederländska kungahuset

Nederländerna är en monarki i västra Europa. Landet gränsar till Nordsjön i norr och väster, Belgien i söder och Tyskland i öster. Nederländerna kallas ofta Holland. Huvudstad är Amsterdam, men regering och parlament här säte i Haag. Officiellt språk är nederländska.

Vi har en drottning, hon heter Beatrix I, hon är född den 31 januari 1938 på slottet Soestdijk i Baarn. Hon är regent av Nederländerna sedan 30 april 1980 då hennes mor abdikerade. Drottningen var gift med diplomaten Claus von Amsberg från Tyskland (född 1926, död 6 oktober 2002). De har tre barn, de heter Willem Alexander (född 1967), Johann Friso (född 1968) och Constntin (född 1969). Tills nu har vår drottning 8 barnbarn. Efter att drottningen abdikerar får vi en kung, han heter Willem Alexander.

Ilse Kersten

onsdag 5 december 2007

svenska jultraditioner

Jag gjorde en sökning på Google om svenska jultraditioner och hittade en sida med allt om traditioner och julmat. Intresserade kan gå in på följande adress
http://www.jul-i-sverige.se/ och titta och läsa.
Eliabet

Inför jul Baktips

I Sverige är det vanligt att baka inför jul. Många av er har säkert provsmakat våra pepparkakor som finns att köpa i affärerna speciellt kring jul. Här kommer några recept på pepparkakor från boken Sju sorters kakor, recepten kan med fördel bakas tillsammans med barnen. De brukar gilla att kavla ut kakor.

Angående dl, msk, tsk och g betyder de följande: dl står för deciliter, msk för matsked, tsk för tesked och g för gram.

Skansens julpepparkakor
Ugnstemp: 200°C, varmluftsugn 175°C

Detta behövs:
1½ dl sirap
3 dl brun farin
200 g smör eller margarin
2 små ägg
1 – 2 tsk nejlikor
1 tsk malda pomeransskal
8 dl vetemjöl
1½ tsk bikarbonat

Så här gör du:
Koka upp sirapen och häll den över sockret och matfettet. Rör tills massan är kall. Sätt till ägg och kryddor. Lös bikarbonatet i lite kallt vatten och tillsätt detta. Rör i större delen av mjölet. Arbeta ihop degen. Låt den vila över natten.
Kavla ut degen och ta med mått ut bockar, grisar och andra julfigurer. Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 8 min.

Kryddpepparkakor
Ugnstemp: 225°C, varmluftsugn 175°C

100 g smör eller margarin
200 g brun farin
1 dl sirap
1 dl grädde
2 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 tsk nejlikor
ca 8 ½ dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat

Så här gör du:
Rör matfett, socker och sirap smidigt. Tillsätt grädde och socker. Arbeta in mjölet blandat med bikarbonat till en deg. Låt den vila över natten.
Kavla ut degen men inte alltför tunt. Ta ut pepparkakor med mått. Lägg dem på kall smord plåt eller bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 5 min.

För de som gillar nötter

Pepparnötter
Ugnstemp: 175°C, varmluftsugn 175°C

100 g margarin eller smör
1 dl socker
½ msk ljus sirap
½ ägg
½ tsk kardemummakärnor
1 tsk kanel
½ tsk ingefära
ca 3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Garnering: 15 skållade, skalade och halverade sötmandlar

Rör matfett, socker och sirap. Tillsätt ägg. Stöt kardemummakärnorna. Tillsätt dem och de övriga kryddorna samt mjölet, blandat med bikarbonatet. Arbeta ihop degen.
Rulla degen till bollar och lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper. Stick eventuellt ner en mandelhalva i varje kaka.
Grädda mitt i ugnen ca 20 min.
Pepparnötterna ska vara genomtorra och bruna.

tisdag 4 december 2007

julnummer

SFI tidningen har kommit ut med sitt första nummer. Vi vill gärna ha fler artiklar om hur olika högtider firas i era hemländer. Här i Sverige är det snart en stor högtid, jul och det vore roligt att ge ut ett julnummer av SFI tidningen innan vi slutar för terminen. Så, vässa pennorna och skriv om t ex hur och om ni firar jul i hemlandet. Om ni gör, hur gör ni. Om ni inte gör, vilka andra högtider finns det.

måndag 3 december 2007

SFI tidningen

Hej
Nu finns även SFI tidningen som papperstidning i klassrummen och i rastrummen på SFI:n
Elisabet

Ett stort steg framåt för SFI familjen

När det nästan finns alla världens kulturer och deras olika språk i en skola är det skönt om man kan kalla det en SFI familj.

Våra snälla lärare som alltid strävar och gör sitt bästa att skolan ska bli en riktig framgång och en fungerande källa för elevernas liv. Som elever har vi förstås olika språk och kulturer. Trots det umgås och förstår vi varandra nästan lika bra. Vi träffas varje skoldag och många visar stor hänsyn mot andra.

Det är många underbara saker och goda egenskaper som gör vårt SFI tydligt på många sätt. Nu har vårt jättebra samarbete mellan eleverna och lärarna fått resultat och vi har kommit med en viktig idé att skaffa en tidning som alla kan skriva på sina åsikter och idéer.

Personligen tycker jag att det är ett stort steg framåt och samtidigt gratulerar jag hela SFI familjen och särskilt våra lärare som har lagt sin värdefulla tid och var grundare till den här SFI tidningen.

Låt oss vara stolta varje gång vi tar ett steg framåt och att tidningen fortsätter publiceras minst en gång per månad.

Vi kommer säkert göra mera saker i framtiden.

Mohamed Nur

Sinterklaas i mitt hemland

Jag kommer från Holland och i mitt hemland firar vi Sinterklaas. Två veckor fram till den 5 december, kommer Sinterklaas från Spanien till Holland med en båt och sin hjälpman.
Alla barn sätter ut sin sko och Sinterklaas bringar en gåva med sin hjälpman om du har varit bra i år.
Den 5 december är hans födelsedag och det firar vi i mitt hemland.
Efter 5 december åker han tillbaka till Spanien med sin båt och vi ser honom nästa år.

Världshastighet

Alla människor förvånas hur hastigheten ändras i världen.
Många folk förvånas hur fort världen går, t ex nu och då är inte samma. Därför att 20 år tjejer fick bröst, 20 till 25 år män fick också skägg vid 25 till 30, men nu det är konstigt en kille som ska få skägg 14 till 17 år och tjejer som ska få bröst 8 till 12 år. En engelsk tidning har gjort en undersökning som vetskap, att joden ska bli sämre dag efter dag.
Jag tycker det är konstig också med en kvinna som har flint och en kille på 19 år har flint.
Den där tidningen sa att tiden har problem med jorden.

tisdag 27 november 2007

Resa till Stockholm!!!

Hallå, hallå!!!
Ännu är det inte för sent att resa till Stockholm den 7 december. Det finns mycket jättespännande saker att titta på där just nu, både sådant som är gratis och sådant som kostar lite. Ett exempel är julmarknaden i Gamla stan som är mysig bara att gå och titta på. En klok person tar med sig matsäck på bussen så blir inte resan så dyr, mat skall man i alla fall äta. Så passa på, ni har jobbat ihop till resan så varför inte ta chansen.

Tack alla fina skådespelare

Tack för alla fina skådespel som ni har jobbat med förra veckan. Ni var jätteduktiga och jag hoppas att alla hade det roligt och lärde sig något nytt.
Elisabet

torsdag 22 november 2007

Heja alla glada skådespelare

Hej på er alla skådespelare!!!
Ni är jätteduktiga och vi hoppas att ni har haft roligt den här temaveckan med teater. I morgon kommer alla vara strålande vackra och jätteduktiga, det är jag säker på. Vi ses på Cosmos
Elisabet

torsdag 15 november 2007

Om det engelska kungahusets prinsar


Om det engelska kungahusets prinsar
Prins Harry är den andre av prins Charles söner i England. I brittiska tron­följet så kommer Harry att bli den tredje. Hans mamma ville se honom som en alldaglig person. Så det är därför hon bröt den kungliga seden och lät Harry leka i vanliga parker och lekplatser tog honom till McDo­nald och biografer. Prins Harry stan­nade med sin mor tills han var 12 år, sen dog lady Di 1997 och Harry kom in i den kungliga seden igen.
1998 när de kom från skolan och Harry hade känt på friheten, bör­jade de men fotboll, skidor och rid­ning
2005 började Harry sin militär tjänst. Han var 44 veckor i militärtjänstgö­ringen och gick men i den brittiska armen. Han tycker om att lyssna på blues och kungliga skämt och nu är han andra löjtnanten i brittiska ar­men. I slutet av oktober 2007 fick han personliga problem, och han var huvudnyheterna i alla engelska tid­ningar och tv nyheter. Bakgrunden till alla problem är väldigt intressant.
Det västra kungadömet har en stor yta. Namnet på området är Sand­ringhem.
Och där finns ett palats och en stor skog. I slutet av oktober kom prins Harry dit med sin vän.
Där finns det fridlysta fåglar som är förbjudet att jaga. En fågel är döpt efter prinsen. Hanen är grå och honan är brun och det är ho­nan som samlar maten.
I slutet av oktober var Harry och hans vän på jakt. Vid den tid­punkten flög det två av dessa fåglar i skogen. Harry och hans vän sköt ner de två fåglarna
som försvann i skogen. Nära plat­sen fanns två barn som tillkallade polisen.
Snart kom polisen och fann de två fågelkropparna och efter det bör­jade de förhöra prinsen. Men prin­sen nekade till händelsen sa att han inte visst något alls.
Men polisen fann bevis. Dagen efter var det huvudnyheter i alla tidningar.
Och talesmannen för den kungliga familjen sa. om prinsen gjorde detta ska han stå för det
i engelska domstolar är det upp till 6 månaders fängelse för detta eller 5000 pund i böter samma straff om du blir sparkad från ar­men


Zaheer Rehman

Stockholmsresan

Den 7 december åker vi till Stockholm. I första hand åker de som inte har varit med tidigare. De som önskar besöka en moské har möjlighet att göra det på Medborgarplatsen (Söder). Att utebli för att det är fredag med fredagsbön är alltså en dålig ursäkt.
Bussen åker från Wasabryggeriet kl 8 00. Vi räknar med att vara framme i Stockholm ca 11 00. Under tre timmar kommer vi att vara i Gamla stan, äta lunch och gå i affärer. Kl 14 åker vi med bussen till museum. kl 17 går bussen hem till Borlänge. Resan och muséet är gratis. Mat betalar ni själva. Om ni inte skall åka med hem säger ni till oss lärare. De som inte följer med får hemstudieuppgifter av sina lärare. Anmäl er hos era lärare.
Medföljande lärare till Stockholm är Elisabet, Nadia, Leffe och Ulrika.

onsdag 14 november 2007

Ledig eller sjuk?

Vi lärare har enats om följande:
Ledig eller sjuk?
Det har visat sig att många har fått pro­blem med sin närvarotid här på SFI.
Kan man ta ledigt i stället för att sjukanmäla sig? – undrade någon i Leffes klass. När du till exempel ska till sjukhuset eller tandläkaren vet du om detta i förväg. Då kan du fylla i en ledighetsansökan och du förlorar inte några pengar då. Det blir ingen karensdag. Alla har fem dagar per termin, som de kan ta ledigt. De dagarna är just till för viktiga saker som måste gö­ras på skoltid. Obs! Du kan inte komma och ta ledigt i efterhand för att du har varit sjuk.

Om du är sjuk ska du inte komma till skolan!
Det är bra att stanna hemma och vila sig när man är sjuk. Då blir du frisk fortare, och du smittar inte ner dina kompi­sar eller din lärare. Tråkigt nog får du en karensdag (= inga pengar första dagen) och det kan bli dyrt att vara sjuk ofta.
Man måste gå till doktorn och be om ett sjukintyg om man är sjuk mer än fem arbetsdagar i sträck.
Ring (eller sms:a) alltid!
Det är alltid viktigt att ringa till sko­lan om du inte kan komma. Är du hemma utan att höra av dig får du ogiltig frånvaro i lärarens närvarorapport. Med mycket ogiltig frånvaro kanske du inte ens får gå kvar på SFI.
Lärarna på SFI

VIKTIGT ATT INTEGRERA SIG

Jag har varit i Sverige i nästan 14 månader nu och jag försöker fortfarande att lära mig svenska. Nu kan jag kommunicera med nästan alla, men jag kan inte följa grupp-konversationer till hundra procent. Om man är äldre, är det även svårare att lära sig ett nytt språk och svenska har en ganska komplex struktur och grammatik. Vad som även är svårare är att integrera sig i svenska kulturen men jag försöker ganska mycket att göra det, därför att jag tänker bo länge i Sverige och jag vet att nyckeln till att ha ett bra liv här är att förstå och respektera den svenska kulturen.

Man kan inte säga att en kultur är bättre än den andra men jag tycker, att för att leva tillsammans i ett samhälle, måste alla respektera varandras kulturer. Vi är i Sverige och den svenska kulturen är den aktiva och spridda kulturen, och jag tycker inte att alla svenskar måste veta kulturen och livstypen av alla andra kulturer, utan invandrare behöver försöka att integrera sig i den svenska kulturen och respektera deras liv. Idag, vill många invandrare ha ett liv exact som hon eller han hade i sitt hemland, men det går inte. Det vill de både för sig själva och sina barn, men som en invandrare är det viktigt att förstå att deras barn är andra individer, inte några robotar som de bestämmer över. Här är kulturen ganska olik än den som många har i sina hemländer, och de måste acceptera att deras barn ska inte vuxna i den miljön som de har haft i sina hemländer. I allmänhet är livet för andra generationens invandrare jättesvårt, eftersom de har ett liv ute och ett helt annat liv hemma. Därför har en invandrar-förälder en stor roll hemma i sin interaktion med sina barn. Om jag var pappa, skulle jag vara helt OK om mitt barn försvenskade sig själv även om jag skulle vara gladare om han har samma mentalitet som mig, men det är omöjligt. Om jag begränsar honom och förbjuder honom att leva som sina kompisar i skolan och ute, kan han aldrig bli integrerad i svenska kulturen, och inte i min kultur heller, därför att han kan aldrig veta om min kultur eftersom han inte har någon erfarenhet om livet i mitt land.

Vad jag vill säga är att det är mycket själviskt att förvänta dig att dina barn blir hur du vill att de ska vara, och vad en invandrare behöver göra för att ha ett glatt liv i Sverige är att integrera sig i kulturen, träffa svenskar, förstå deras mentalitet och låta sina barn integrera sig mer. Om vi begränsar dem, ska de bara vara mitt emellan kulturer och inte bli accepterade av någon sida.

Så låt ditt barn bestämma över sitt eget liv.

Deniz Kaynar

tisdag 13 november 2007

Påminnelse om tidningen

Hej
Jag vill bara påminna om att vi måste göra klart sfi tidningen senast i morgon onsdag (14/11). Medarbetarna träffas upp i datarummet vid Leffes klassrum.

Elisabet

fredag 9 november 2007

Frågor om ekonomi

Den 17 och 18 december kommer de från kommunen igen för att prata om pengar. Eleverna träffas i Ulrikas klassrum på följande tider:

17 december klockan 13 00 till 14 14 tolkning på arabiska
17 december klockan 14 15 till 15 30 tolkning på kurdmanj
18 december klockan 13 00 till 14 30 tolkning på somaliska

torsdag 8 november 2007

Deadline sfi tidningen

För att det skall bli en tidning på sfi har vi satt en deadline, det vill säga en tid när vi skall vara klara med artiklar till onsdag nästa vecka, alltså den 14 november. Då samlas vi för att göra klart tidningen.
Elisabet

Påminnelse om Röda Korset

I dag torsdag den 8 november får vi besök från Röda korset, en viktig information för alla elever på sfi. Alla som talar arabiska, kurdmanj och/eller somaliska skall gå till Jussirummet, det ligger brevid rektorns expedition (lärtorget). De som inte talar dessa språk går till Ulrikas klassrum och får informationen där.
Elisabet

informationen från kommunen den 7 november

För er som missade informationen från kommunens integrationsenhet onsdagen den 7 november här kommer en del av det som sades.
För besök som inte är bokade gäller från och med den 20 november tisdagar mellan klockan 14 och 16.
Receptionen har öppet mellan 8.30 och 16.00 med lunch mellan 12 och 13.
De som har fått en avi från banken och inte har id kort ännu kan få hjälp från kommunen att hämta ut pengar. Tiderna för detta är tisdagar och torsdagar klockan 10. Inga pengar kommer att dras om man behöver gå och hämta pengar, men det får inte ta mer än 30 minuter. Veckan efter den 27 varje månad kan det vara långa köer, så kom i tid.

Det var många frågor om avdrag och följande gäller:
Karensdag, alltså dag utan pengar (gäller även vi andra) är en dag om man blir sjuk utan läkarintyg. Med läkarintyg ingen karens, man får avdrag med 20 %. Man har rätt till ledighet för att träffa handläggare, doktor eller annat av vikt. Ta med kallelsen och visa läraren. Ogiltig frånvaro, det vill säga att man inte har ringt till skolan innebär en karensdag. Att ofta komma för sent blir också avdrag med en halv dag.

lördag 3 november 2007

Hur kan jag lära mig svenska så enkelt och fort?


Om du vill lära dig ett nytt språk, så behöver du följa några steg som du kan dra fördel av, enkelt och lätt, då kommer du att lära dig fort. Jag vill ge dig några råd och några tips som du kan ha nytta av.


  • Du måste bli benägen att lära dig dessa steg först.

  • Följ din lärares undervisning.

  • Ge tillräcligt tid att läsa dina läxor, minst två timmer hemma.

  • Träna på att lyssna, skriva och placera på säkert ställe in i hjärna.

  • Du måste också prakticera att prata med varje person som du träffar.

Det sist rådet är det mest viktiga punktet, så var inte räda att tala med som många du kan öva dig med, för det är bara så hur du kan lösa det här problemet och lära dig svenskaspråket så fort.


Lycka till.


Liiban.






fredag 2 november 2007

Att tänka på

Skriv gärna i tidningen eller på bloggen. Det är jätteroligt att se er skriva. Tänk ändå på följande som vi lärare alltid tjatar om: Stor bokstav i början av mening och stor bokstav i början av namn. Ett annat tips är att skriva korta meningar om man är osäker på språket. Det är jätteroligt att se vilka fina bidrag som kommer in på bloggen. Vi satsar väl att ge ut tidningen snart?
Elisabet

torsdag 1 november 2007

Vad kul att ni skriver i bloggen

Vad kul att ni skriver i bloggen. Ni är riktigt duktiga på att skriva. Säg till kompisar att tidningen finns och att det alltid finns plats för den som har något att berätta. Alla har något bra att komma med.
Elisabet

onsdag 31 oktober 2007

Tur för SFI eleverna


Det är en framgång att publicera en tidning i sfi skolan. Det är också mycke bra att skriva den här tidningen om sfi eleverna och presentera vad de har lärt sig från sina lärare.Det är jobb som alla duktiga elever intresserar.Det är också bra träning till alla som tycker om att lära sig så fort.Om du vill lära dig ett språk så måste du lyssna, skriva,och läsa sen du kan pratar rätt och man kan förstå vad du säger när du berättar någonting eller talar med någon. Ja, jag tror att det är en tur som vi SFI elever fick så vi kan inte förlora det.Så lata inte er kom och skriv någonting "övning ger färdighet".
Lycka till!
Liiban.

Dags att börja tänka på tidningen

Hej
Några av er har redan träffat mig. Det är jag som är Elisabet, brukar stryka omkring i Heddis klass under fredagar. Jag har lovat hjälpa till med korrekturläsning i tidningen och även lite allmän hjälp med utgivningen. Jag kan även hjälpa er med bilder, men jag tro (jag vet)att det finns personer på sfin som är duktiga i foto eller rita, en tidning blir mycket roligare och mer lätt att läsa med bilder.
Vill ni ha kontakt med mig finns jag oftast på Ankies rum nere på Sveatorget eller på lärtorget bakom Jussirummet. Lättast är att skicka mail till mig elisabet.tillander@edu.borlange.se eller min hotmailadress etillander@hotmail.com. Jag tittar ofta på mina mail och jag lovar att svara på dem så fort jag kan. Man kan även ringa mig på mobil 070 3209177. Vi försöker väl att träffas kring lunch på onsdagar, det händer att jag jobbar för någon av de andra lärarna.
Elisabet

SFI nyheter

SFI tidning är en bra idé.Med det vi känna varandra. Om också vi kom med nyheter.
vi hopas alla vill ta deltar i det.
lyckas!") SFI-tidning

Redovisa din idé

All som går till leffes klass kan försök deras idé och skriv som dem lärde om du skriv fel idag du kan rätt imorgon så rädd och blyg inte (någon som gör inte fel vill gör inte rätt).
Om det fins någon i klassen som tycker att skriva nånting eller inlägg ett text kan prata till tidningsgrupp de ska hjälpa dig hur ska du publicera din text

med vänliga hälsningar
Abdisalan

Elevernasdröm

SFI (Svenska För Invandrare) är en bra kurs för invandrare.
Eleverna lär sig att utrycka sig till tal och skrivligt.
Språket är nyckeln till livet i Sverige, eftersom mankommer in i samhället lätt om man kan behärskar språket.
Den är en möjlighet till vidare studier eller yrke.
SFI är en utbildning som inte kräver tidigare studier, ochär öppen till allmänheten dvs. alla som vill sig svenska är välkomna.

Under kursen är det väldigt bra också att jobba självhemma och ta eget ansvar och öva allt som lärare har genomgått under lektionen.
Ju mer man gör sina läxor desto duktigare blir man.

Tidningens fördelar







Tanken med en SFI-tidningen var fantastisk tycker alla i Leffes klass. Vi tycker att han är bäst som hjälper oss att komma igång med SFI-tidningen.
  1. Skriv
  2. Läs
  3. Förstå

tisdag 30 oktober 2007

Kanske en artikel

Jag har en fundering om SFI-tidningen vill publicera en artikel med viktig information. Jag har sett ett problem med sjuk-, ledighets- och frånvaroanmälan. Jag föreslår därför en skriftlig och tydlig informationsartikel om detta. Frågor som behöver besvaras kan vara:
  • Vad menas med karensdag.
  • Ska jag vara ledig eller sjukanmäld när jag besöker sjukhus eller tandläkare.
  • Hur lång tid innan måste jag anmäla en ledighet eller sjukdom.
  • Vad händer om jag inte anmäler mig sjuk eller söker ledigt.

söndag 21 oktober 2007

START AV SFI-TIDNINGEN

Välkommen!
För att skriva inlägg är det bara att logga in med ditt användanamn och lösenordet som du fått av Leffe. Om du önskar en inloggning eller har förlorat den, kan du söka upp SFI-lärana Leffe eller Elisabeth. De hjälper dig gärna med att komma igång med SFI-tidningen och bloggskrivandet. I bloggen kan du skriv artiklar som du vill ha med i tidningen, eller som bara ska finnas på Internet (SFI-tidningsbloggen).

Jag kan tänka mig att administrera sidan till en början, men ser gärna att någon elev gör det i framtiden.

För att lämna en kommentar är det bara att klicka på den blå länken "kommentarer" här nedanför: