torsdag 13 december 2007

Luciafirande legenden och traditionerna

Här kommer lite bakgrund till varför vi här firar Sankta Lucia.
Luciafirandet och legenden om St Lucia
Det finns många historier kring Lucia och Luciafirandet. På Nordiska museets hemsida adress http://www.nordiskamuseet.se/ står det en del om Luciafirandet.

Varför firas Lucia
Vi ska först gå tillbaka till ca 300 år e kr. Då levde en flicka vid namn Lucia i staden Siracusa på Sicilien. Hon kom från en rik familj. Hennes mor var kristen och hennes far dog när Lucia var ung. Lucia var mycket religiös och bestämde sig tidigt för att inte gifta sig och att vara oskuld. När hon blev vuxen valde man en hedisk ung man till henne, men Lucia vägrade gifta sig. Mannen blev då så arg att han anmälde henne för myndigheterna som kristen. Man fängslade Lucia och torterade henne men hon vägrade ge upp sin tro. Ståthållaren[1] ville göra henne riktigt illa genom att skicka henne till stadens bordell[2]. Men när de skulle ta henne dit kunde oxarna inte dra vagnen. Man hällde kokande olja på henne, men hon skadades inte. Man stack ut hennes ögon och stack ett svärd genom hennes hals. Hon dog först när en präst hade gett henne sakramentet. Därför är Lucia bland annat de blindas helgon, ett helgon som man inom den katolska kyrkan ber till om man har drabbats av en ögonsjukdom.

Svenskt lussefirande
Före år 1753 hade Norden den julianska kalendern. I den kalendern var lussenatten, natten före 13 december den längsta natten på året. Enligt folktron var den natten mycket farlig, mörka makter var ute och djuren kunde tala. Lusse var egentligen Lucifer (djävulen). Det gällde att hålla sig vaken. I västra Sverige började man äta frukost mitt i natten. Frukosten är också kvar från den katolska tiden då man fastade före jul.

De första luciatågen kallades för lussefärden och handlade mer om djävulen än St Lucia. Ungdomar klädde ut sig och gick runt i gårdarna och sjöng.

Stjärngossarna kommer från en sed där djäknarna[3] gick vid jultid runt i gårdarna och sjöng så kallade ”staffanssjungning” och samlade in pengar för att kunna åka hem kring jul.

Lucia som vi känner det förekom hos finare familjer i Västsverige under 1700-talet. En kvinna/flicka gick då runt med kaffebricka på luciamorgon. Under 1800-talet spred det sig till resten av landet. Skansen i Stockholm tog upp traditionen med Lucia år 1893 genom att fira detta i Bollnässtugan. Stockholms Dagblad arrangerade det första riktiga luciatåget 1927. Numera firas Lucia överallt.

Kläder för Lucia med följe och traditioner
Den vita skjortan är oskuldens färg. Kronan på huvudet symboliserar glorian (helgon). Det röda bandet är blodet som rann när man försökte döda Lucia. Lussebrödet är bakat med saffran och man äter pepparkakor och dricker glögg. Sången om St Lucia kommer från Italien.

[1] Den som bestämde
[2] hus där flickor säljer sin kropp till män
[3] en person som läser för att bli präst

Inga kommentarer: