onsdag 14 november 2007

VIKTIGT ATT INTEGRERA SIG

Jag har varit i Sverige i nästan 14 månader nu och jag försöker fortfarande att lära mig svenska. Nu kan jag kommunicera med nästan alla, men jag kan inte följa grupp-konversationer till hundra procent. Om man är äldre, är det även svårare att lära sig ett nytt språk och svenska har en ganska komplex struktur och grammatik. Vad som även är svårare är att integrera sig i svenska kulturen men jag försöker ganska mycket att göra det, därför att jag tänker bo länge i Sverige och jag vet att nyckeln till att ha ett bra liv här är att förstå och respektera den svenska kulturen.

Man kan inte säga att en kultur är bättre än den andra men jag tycker, att för att leva tillsammans i ett samhälle, måste alla respektera varandras kulturer. Vi är i Sverige och den svenska kulturen är den aktiva och spridda kulturen, och jag tycker inte att alla svenskar måste veta kulturen och livstypen av alla andra kulturer, utan invandrare behöver försöka att integrera sig i den svenska kulturen och respektera deras liv. Idag, vill många invandrare ha ett liv exact som hon eller han hade i sitt hemland, men det går inte. Det vill de både för sig själva och sina barn, men som en invandrare är det viktigt att förstå att deras barn är andra individer, inte några robotar som de bestämmer över. Här är kulturen ganska olik än den som många har i sina hemländer, och de måste acceptera att deras barn ska inte vuxna i den miljön som de har haft i sina hemländer. I allmänhet är livet för andra generationens invandrare jättesvårt, eftersom de har ett liv ute och ett helt annat liv hemma. Därför har en invandrar-förälder en stor roll hemma i sin interaktion med sina barn. Om jag var pappa, skulle jag vara helt OK om mitt barn försvenskade sig själv även om jag skulle vara gladare om han har samma mentalitet som mig, men det är omöjligt. Om jag begränsar honom och förbjuder honom att leva som sina kompisar i skolan och ute, kan han aldrig bli integrerad i svenska kulturen, och inte i min kultur heller, därför att han kan aldrig veta om min kultur eftersom han inte har någon erfarenhet om livet i mitt land.

Vad jag vill säga är att det är mycket själviskt att förvänta dig att dina barn blir hur du vill att de ska vara, och vad en invandrare behöver göra för att ha ett glatt liv i Sverige är att integrera sig i kulturen, träffa svenskar, förstå deras mentalitet och låta sina barn integrera sig mer. Om vi begränsar dem, ska de bara vara mitt emellan kulturer och inte bli accepterade av någon sida.

Så låt ditt barn bestämma över sitt eget liv.

Deniz Kaynar

1 kommentar:

Anonym sa...

oha :)