onsdag 12 december 2007

saga från Kurdistan

Den rädde hjälten
Det var en gång för länge sedan i Kurdistan en by där det bodde en man som hette Ali. Ali var stor och stark, hans axlar var stora och med sina stora händer kunde han bryta sönder järnstänger. Alla som såg Ali trodde att han var en stor hjälte. Men det var han inte utan bara en fattig man som bodde med sin fru.
Ali var väldigt rädd och en natt drömde han att en varg överföll honom. Nästa dag sa han till sin fru att han inte tänkte gå till skogen för vargen kunde äta upp honom. Frun sa att det inte fanns varg i skogen och att han var så stark.
Ali ville lämna byn och frun gav med sig och packade deras saker på en åsna. De gick länge tills de kom till en äng där det fanns en källa. Ali och åsnan somnade där.
Nära ängen låg ett slott där fursten ”mîren” bodde. Han tyckte inte om att de var på ängen och han sa till sina soldater att de skulle ta Ali och hans fru till fångna.
Alis fru såg dem och tog Alis svärd och skrek till dem att Ali hade dödat tio soldater med sitt svärd. Hon försökte skrämma soldaterna och de blev rädda och red därifrån.
Det började regna och frun klagade på Ali och sa att det var hans fel, det hade varit bättre i deras by. Hon ville gå hem men Ali bad henne att stanna eftersom han var mycket rädd. Det lovade hon om han lydde henne i allt.
Alis fru sa att de skulle gå till slottet och han skulle se mycket stolt ut. Mîren hälsade dem välkomna och Ali och hans fru fick bo på slottet.
Alis fru sa till Ali att varje gång som mîren bad Ali om något skulle han nicka och säga att han klarade det.
Efter en månad blev Ali bjuden på fest. När de hade ätit bad mîren att Ali skulle döda en stor varg som fanns i parken. Ali blev rädd men minns vad hans fru hade sagt och lovade att göra detta.
Ali gick till frun och skakade av rädsla. Han ville fly från landet. Mitt i natten gick frun till parken med Alis svärd och dödade vargen samt högg av vargen huvudet. Nästa morgon bad hon Ali att han skulle gå med huvudet till mîren annars skulle hon lämna honom. Ali gjorde som frun sa, men mîren bad honom att döda en björn i skogen. Ännu en gång ville Ali fly men frun sa nej. Hon sa att han inte var ensam i skogen, mîrens soldater skulle vara med. Ali gick iväg. När han kom till skogen tyckte han att det var så vackert att han glömde att han var rädd. Plötsligt kom björnen och Ali klättrade upp i ett träd. Björnen skakade trädet och Ali ramlade ner på björnens rygg. Björnen skrek och soldaterna kom och fick se att Ali hade fångat björnen.
Efter några dagar blev Ali bjuden till mîren. Mîren bad honom att hjälpa mîren mot mîren i grannlandet. Det lovade Ali, men han skyndade sig hem till frun och bad henne att göra hans sista matsäck där hon skulle lägga ned sin bild också.
Ali och soldaterna red iväg. När de kom till en stor flod stannade de för att äta. Ali tog fram matsäcken och lade fruns bild på en av bröden och började äta. Då kom en hund och tog brödet med bilden. Ali blev rasande och drog sitt svärd. Fienden försökte döda Ali, men han var så arg att han svängde sitt svärd så att soldaterna föll omkring honom.
Nu var Ali en riktig hjälte och han var inte rädd längre. Det var bara frun som såg det.

Inga kommentarer: